Ervaring als tiny house bewoner (na twee jaar)

Ervaring als tiny house bewoner (na twee jaar)

Zo.. bijna twee jaar terug dat wij (mijn vader en ik) aan dit project zijn begonnen.
Na alle seizoenen overleeft te hebben kan ik wat meer vertellen over mijn ervaring als bewoner.

Winter
In de winter zit ik, net als de rest van Nederland, lekker veel binnen. Het fijne aan het wonen in een Tiny House op het weiland is de ruimte eromheen. In de winter wordt de leefruimte beperkt door de kou. Ik moet toegeven dat ik wat meer heb overnacht bij mijn vriend in deze periode :). De vloer is wel erg koud. Waarschijnlijk omdat de wind eronderdoor kan. Gelukkig heb ik daar ontzettend warme sokken voor gevonden. Het is dankzij de kleine ruimte en isolatie snel warm als de kachel aanstaat.
Omdat de waterleiding een stukje boven de grond loopt sluiten wij deze bij het vriezen wel af. Soms wel vervelend maar de afgelopen winter gelukkig niet vaak hoeven doen :).

Lente
Dit is echt de mooiste periode van het jaar om in een Tiny House te wonen. Heel veel en verschillende vogels, de temperatuur is er perfect en het uitzicht mooi. In deze tijd verhuur ik mijn huisje ook erg goed via Airbnb. Het voelt echt als een lange vakantie. Full time genieten!

Zomer
Afgelopen zomer was het erg warm. In de loft is het er nog erger en al het raamwerk maakt het er niet beter op. Uiteindelijk maar een grotere airco gekocht. Het helpt een beetje maar toch ben ik mij aan het verschuilen bij mijn vriend in huis als het té wordt. Uiteindelijk gaat het maar om een kleine periode en is de zomer verder een hele fijne tijd met veel zonnen en lekker niks doen.

Herfst
Het klinkt heel fijn als de regen op het dak tikt :). Helaas gaat dat soms iets te ver en als het dan ook nog stormt slaap je niet lekker. Ik heb stormkettingen aan het huisje (mocht het echt erg worden). Na alle heftige regen en storm is het huisje nog altijd volledig waterdicht en staat, ondanks vol in de wind te staan, nogsteeds overeind! Dit voelt toch wel als een prestatie met een zelfgemaakt huisje :).

Overige ervaringen
De wc (composttoilet) vind ik erg prettig in gebruik. Zo vaak hoeft hij niet geleegd te worden en hij is makkelijk schoonmaken. Dit valt me nogsteeds alles mee en ik ben langzaam fan geworden. Ook bezoekers hebben redelijk snel door hoe deze werkt, evenals mijn airbnb gasten.

Ik heb een geiser voor het douchen. Dit werkt tot op heden erg goed. Het water is er nogsteeds lekker snel warm/heet.

Vorig jaar heb ik besloten mijn Tiny house te verhuren via Airbnb. Dit vond ik erg spannend omdat het toch een eigen gebruiksaanwijzing heeft. Dat jaar heb ik ongeveer 10 gasten gehad en zat ik al snel helemaal vol :). Ontzettend fijne reacties gehad en ik was verbaasd over hoe goed het allemaal is gegaan. Het is elke keer netjes achtergelaten en er zijn geen gekke dingen gebeurd. Dit jaar mag ik mijzelf dan ook superhost noemen :).

Nog een pluspunt is dat er geen druk is om de hypotheek of huur te moeten betalen. Ik werk daarom zelf maar drie dagen op kantoor. Verder heb ik mijn tijd gebruikt om te beginnen als coach (bij een stotterinstituut) en nog een Tiny House met kantoorfunctie te bouwen (bijna af). Daarnaast heb ik de afgelopen tijd echt mooie reizen kunnen maken.

Het schoonmaken is ook zo gedaan en afwassen met de hand vind ik absoluut niet erg, eerder meditatief. Het bed opmaken vind je vanzelf ook wel een weg in en hoeft niet langer te duren dan normaal. Met schoonmaken gebruik ik een bezem voor binnen en dan een kruimeldief voor de bank. Mijn buitenwand bestaat uit protex, een kunstvezel. Deze is onderhoudsvrij. Na bijna twee jaar heb ik deze nog nooit schoongemaakt. Hij regent zelf helemaal schoon (en ja, ook vogelpoep) :). In de badkamer is er tot nu toe helemaal geen schimmel te vinden. Na het douchen zet ik wel nog altijd het raampje open.

Eens per maand/ anderhalve maand vervang ik mijn gasfles. Dit is (na een aantal keer) ook zo gedaan. Deze wissel ik dan om bij een tankstation.

Kortom: ondanks een aantal nadelen heb ik absoluut geen spijt van de keus om tiny house bewoner te zijn!

Heb je vragen over het huisje, de bouw ervan of wil je een keer langskomen? Neem gerust contact op ;p.

6 Replies to “Ervaring als tiny house bewoner (na twee jaar)”

 1. Leuk om te lezen! Ik kijk er zelf enorm naar uit om in mijn tiny house te gaan wonen. Jammer genoeg zal dat nog wel minimaal een jaar gaan duren!!

  Ik lees vaker over tiny houses met koude vloeren. Zelfs wanneer deze supergoed geisoleerd zijn. Op zich logisch want alle warmte in het tiny house gaat natuurlijk naar boven. Dus de enige warmte die de vloer krijgt is van je voeten en dat kan lang duren voordat de vloer daar warm van wordt. Misschien is een elektrische vloerverwarming wel een goed idee voor mijn tiny house.Mits ik daar genoeg stroom voor kan opwekken met zonnepanelen..

  Leuk om je ervaringen te lezen!

  1. Beste Koen,
   Wat gaaf dat je zelf ook in een tiny house gaat wonen! Vloerverwarming is zeker een mooie luxe in een tiny house. Natuurlijk even kijken tot hoever dat mogelijk is als er gekozen wordt voor zonnepanelen :). Anders werken die dikke sokken prima :).

 2. Wat als je niet bij iemand kon schuilen? En raadzaam om platen om je huisje te zetten zodat de wind er niét onder kan. Het luisterde meer als n vakantiehuisje sorry dat ik het zeg.
  Juist het niet hebben van luxe en bikkelen en het dan voor volgend jaar aanpassen is de alternatieve geest van tiny house…hoe ik dat weet?
  Woon al 3 jr in eentje..1e jaar geen isolatie. Nu wel..en heb n hoop geleerd van er leven én van andere TH mensen.
  Dus….
  Is wel n mooi huisje en fijn dat je er zo van geniet

  1. Beste Jane,

   bedankt voor je reactie en het compliment! Ik woon momenteel nog niet samen met mijn vriend. Sinds ik hem ken woon ik gedeeltelijk bij hem en gedeeltelijk in mijn eigen huisje.
   Het is natuurlijk makkelijk om als het echt tekeer gaat die dag even daar te slapen. Maar vooralsnog gaat dit om enkele dagen in het jaar. ALs ik dat niet had was ik er natuurlijk gebleven. Gaaf dat je een tiny house hebt! Heb je een website waar deze opstaat? Ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *