zelfvoorzienend of niet?

zelfvoorzienend of niet?

Voordat we gingen bouwen hadden wij ervoor gekozen om het huisje zelfvoorzienend te maken. Het leek ons leuk en handig om onafhankelijk te zijn van gas, water en licht. Halverwege de bouw werd ons pas duidelijk hoeveel extra moeite en geld dat gaat kosten. Een extra €10.000 ongeveer en dan nog het aantal uur wat eraan wordt besteed. Op dat moment zijn we gaan kijken naar andere mogelijkheden en is mijn huisje uiteindelijk niet zelfvoorzienend geworden. Ook helemaal niet nodig en omdat we wel tijdens de bouw rekening hebben gehouden met een zelfvoorzienend  huisje, is het nog altijd een optie.

Zo hebben wij wel inwandige dakgoten gemaakt om eventueel regenwater op te vangen. Ook is het dak groot genoeg voor zonnepanelen en is er qua elektra rekening mee gehouden. Mijn gasfornuis werkt op gas en om de twee maanden haal ik daarvoor een nieuwe gasfles en ben ik op dat gebied niet afhankelijk :). Mijn huisje zelfvoorzienend maken kan, maar is toch nog wel een hele opgave.

Op het moment ben ik aangesloten op water en licht. Ergens toch wel fijn om geen rekening te hoeven houden met of er genoeg water is gevallen of dat de zon genoeg schijnt :). Uiteindelijk verbruik je toch heel weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *